Află care sunt obiceiurile din Ajunul Crăciunului în Bucovina!

Află care sunt obiceiurile din Ajunul Crăciunului în Bucovina!

Bucovina este una dintre puținele zone ale României care își păstrează și își respectă cu sfințenie tradițiile. În ținutul nostru veți descoperi obiceiuri populare pe care le veți îndrăgi imediat și pe care veți dori să le împărtășiți cu drag mai departe.

Pentru că suntem în preajma Sfintelor Sărbători de Iarnă, venim în întâmpinarea voastră cu câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun practicate de bucovineni. Chiar înainte de Crăciun, se face curățenie generală în casă și se împodobește casa cu cele mai valoroase țesături decorative de interior.

În dimineața Ajunului, gospodarul iese din casă și se întoarce cu surcele mărunte pentru fiecare membru al familiei sale, semn de belșug și sănătate în familie. Apoi, atinge toate uneltele din gospodărie pentru a avea spor la lucrările agricole de peste an. Gospodina iese în curte și aruncă semințe de cereale către răsărit, ca să alunge păsările sălbatice care ar putea dăuna semănăturilor.

Gunoiul care se strânge în această zi nu se aruncă, ci este păstrat într-un colț. Poate fi aruncat în grădină cu scop fertilizator sau ars doar în a treia zi de Crăciun. Iar fetele nemăritate sunt singurele care pot duce gunoiul în această zi, însă doar dacă îl mătură în sens invers, de la ușă la geam, și dacă se roagă cu voce tare în timp ce îl duc despletire la o răspântie.

Poate cel mai important moment al zilei pentru noi este pregătirea mesei de ajun, care conține 12 feluri de mâncare. În cele 4 colțuri ale mesei se așază câte un colac, în mijlocul mesei o sticlă de vin, la colțuri usturoi, iar sub masă o coasă și un topor. Apoi, se umple masa cu bucate tradiționale: hribi, borș de mazăre sau urechiușe, borș de pește, fructe uscate sau afumate, grâu pisat, sarmale din crupe și alte bunătăți de post.

Simbolul trăiniciei, împodobirea pomului de Crăciun cu toată familia este un alt moment important al acestei sărbători, deoarece transmite bucuria nașterii lui Isus și magia zeității populare autohtone care a fost Moș Crăciun.

Bineînțeles, nu uităm de cel mai așteptat moment din Ajunul Crăciunului pentru copii, și anume colindatul, care la noi începe dis-de-dimineață cu cei mai mici, urmat la prânz de copii mai mari și seara de tineri.