Povestea Sfântului Nicolae

Povestea Sfântului Nicolae
Icoana Sfantului Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în Patarana, Lichia (parte a Turciei Asiatice de astăzi), într-o familie bogată, la jumătatea secolului al III-lea. Atât Biserica Ortodoxă, cât și Biserica Romano-Catolică îl serbează pe Sfântul Nicolae, pe data de 6 decembrie. Conform tradiției, acesta este ocrotitorul copiiilor (cu precădere al celor săraci), al marinarilor, femeilor nemăritate și persoanelor nedreptățite.
Bazele tradiției oferirii darurilor au fost puse chiar de Sfântul Nicolae, care, rămas orfan de tânăr, și-a folosit averea moștenită pentru a ajuta persoanele nevoiașe și a ridica o biserică.
Conform tradiției, de-a lungul vieții Sfântul Nicolae a săvârșit numeroase acte de caritate și minuni. Unul dintre ele este salvarea a trei surori de la prostituție, dăruind fiecăreia câte o pungă de bani sub umbrela anonimatului. Curând de la primirea banilor, cele trei fete s-au căsătorit, ieșind de sub tutela tatălui care le împingea spre o viață de desfrâu. Tot conform legendei, într-o altă zi Sfântul Nicolae a salvat de la naufragiu niște marinari, prin rugăciune, și a înviat un corăbier care se înecase după ce a căzut de pe catarg.
Printre minunile înfăptuite de Sfântul Nicolae sunt menționate, în literatura religioasă, vindecarea mai multor bolnavi și demonizați în Alexandria și salvarea cetății Mira de la foamete, arătându-se în vis unui negustor italian și îndrumîndu-l să își vândă grâul acolo.

Tradiția nuielușei de Moș Nicolae

Tradiția spune ca Sfântul Nicolae avea obiceiul să lovească peste mâini cu nuiaua pe cei care se abăteau de la drumul dreptei credințe.
Participând la primul Sinod Ecumenic, în anul 325, Sfântul Nicolae a aplicat același tratament lui Arie, unul dintre preoții din Alexandria, care a pus la îndoială natura similară a lui Iisus Hristos și Dumnezeu Tatăl.
Ce trebuie menționat despre nuielușa Sfântului Nicolae este că aceasta era întotdeauna o crenguță de măr. În prezent, cei care primesc pe data de 6 decembrie în ghetuțe o cfrenguță de măr, o pot pune în apă și, dacă aceasta înflorește până la Crăciun, greșelile au fost iertate.
Moaștele Sfântului Nicolae se găsesc, în prezent, în Italia la Catedrala din Bari, iar din cripta unde este înmormântat izvorăște un lichid incolor numit „Mana” sau „Santa Mana”.
Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ctitorită de Constantin Brâncoveanu.