Ce vizităm în Gura Humorului și Voroneț?
Gura Humorului este un oraș cochet din Bucovina, atestat prima oară în anul 1415 de vornicul Oană, odată cu ridicarea Mănăstirea Humor. Denumirea orașului se trage de la părăul Humor, ce se varsă, în această zonă, în râul Suceava. La numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului se află Voronețul. În acest sat, a fost ctitorită Mănăstirea cu același nume – în prezent patrimoniu UNESCO.
Deși aceste două locații nu se întind pe o suprafață vastă, aici vă așteaptă o mulțime de obiective turistice. Așadar, ce vizităm în Gura Humorului și Voroneț?
Parcul Ariniș
Venind dinspre Suceava spre Voroneț, prima oprire este Parcul Ariniș, situat chiar în orașul Gura Humorului. Nu vă îngrijorați cu privire la anotimpul în care vizitați Bucovina. Parcul Ariniș a fost amenajat pentru a oferi variante de distracție și relaxare în orice anotimp. Astfel, complexul de agrement este dotat cu piscină în aer liber, dar și cu un bazin olimpic interior, încălzit, cu o suprafață de 570 metri pătrați, saună, jacuzzi și baie cu abur.
De asemenea, aici există un patinoar, teren de volei, teren de bachet și tenis de picior, dotate cu nocturnă. În sezonul cald puteți opta pentru tir cu arcul sau unul dintre cele cinci trasee cu tiroliene.
Pârtia Șoimul Gura Humorului
Pentru cei pasionați de schi, tot în Complexul Ariniș se află pârtia Șoimul cu o lungime de 1478 m. Pârtia oferă trasee pentru avansați și începători și este dotată cu cinci tunuri de zăpadă, instalație de bătătorit omătul și nocturnă.
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina
Înainte de a părăsi Gura Humorului, vă recomandăm și o oprire la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina. Aici, vă întoarceți în timp, într-o călătorie introspectivă în satul bucovinean din secolul XIX. Este prezentat calendarul popular împreună cu practicile specifice fiecărui moment important din an: începând cu obiceiurile specific de Sfântul Andrei, Crăciun, Anul Nou, Bobotează, continuând cu începutul anului agrar, pastoral, pomicol, sărbătorile pascale, Sânziene, etc.
De asemenea, veți putea admira cele 200 de tablouri semnate de pictorul francez de origine română George Colos, născut în Straja Bucovinei.
Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț este situată în satul cu același nume, la doar 4 km de Gura Humorului. Aceasta este considerată una dintre cele mai mari ctitoriri ale domnitorului Ștefan cel Mare și cea mai importantă capodoperă de artă feudală moldovenească.
Construită în 1488, Mănăstirea Voroneț este renumită în întreaga lume pentru nuanța unică de albastru – „albastru de Voroneț”. Deși au trecut mai bine de 500 de ani de la ridicarea mănăstirii, componenta organică din albastru de Voroneț rămâne un mister.
Mănăstirea Humor
La numai 5 km de orașul Gura Humorului, se află Mănăstirea Humor, în satul Mănăstirea Humorului. Această mănăstirea a fost ctitorită în anul 1530de logofătul Teodor Bubuiog, la sfatul voievodului Petru Rareș. În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” pe lista patrimoniului cultural mondial, alături de alte șapte Biserici pictate din Nordul Moldovei.
Dacă pentru Mănăstirea Voroneț specifică este culoarea albastru, Mănăstirea Humor a fost pictată în nuanțe de roșu, denumit „roșu de humor”.
Așadar ce vizităm în Gura Humorului și Voroneț, dar mai ales de ce?
Indiferent că ești venit doar în weekend sau în vacanță prelungită, Bucovina te îmbie la tihnă. Te încurajează să îi simți firele de iarbă sub tălpi, să te rostogolești în zăpadă sau să sari într-un picior de bucurie. Bucovina, dragă călătorule, e altruistă, să știi! Se dezvăluie, blândă și primitoare, oricui are ochi să o privească. Obiectivele turistice prezentate mai sus sunt comoara ei de preț…și o împarte bucuroasă cu tine!