Obiective turistice pe care ar trebui să le vizitezi în Bucovina

Obiective turistice în Bucovina

Bucovina, supranumită „Țara Fagilor”, este un ținut cu o vastă încărcătură culturală, istorică și religioasă, dar și locul perfect pentru iubitorii peisajelor spectaculoase oferite de natură și a obiectivelor turistice inedite. Pentru cei care doresc să se relaxeze în mijlocul naturii, bucurându-se de aer curat, specific zonei de munte, pentru gurmanzii care adoră mâncărurile tradiționale gustoase, pentru amatorii de istorie și cultură, Bucovina rămâne destinația ideală.

MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN

Amplasat pe platoul din imediata apropiere a Cetății de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean reconstituie în detaliu satul tradițional medieval din această zonă.
Dispus pe o suprafață de 6 hectare, în aer liber, acest muzeu etnografic este unic în țară și conține peste 30 de obiective: biserica, școala, case populare din lemn, anexe gospodărești, ateliere de meșteșugărie, moară sau crâșmă. Printre elementele care îi conferă unicitate, amintim faptul că în casele tradiționale sunt puse în scenă ritualul nunții, a înmormântării și a botezului, precum și faptul că toate instalațiile țărănești sunt funcționale.
Înființat la începutul anilor ’70, Muzeul Satului Bucovinean a fost inclus în anul 2004 pe Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava.

CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI

Cetatea de Scaun a Sucevei este o fortificație alcătuită din castel și ziduri de apărare, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea în zona de est a orașului Suceava. Timp de 200 de ani această fortăreață a fost principala reședință a domnitorilor Moldovei., fiind recunoscută pentru faptul că este singura cetate care nu a fost cucerită vreodată.
Între 2011-2015, Cetatea de Scaun a Sucevei a intrat într-un amplu proces de restaurare. După finalizarea acestui demers, în anul 2016, în cetate a fost realizată o expoziție care conține blazoanele domnitorilor și boierilor din sec. XIV-XVII, armele medievale din Moldova și Tezaurul Medieval al Moldovei.
Părăsind municipiul Suceava și înaintând spre inima Bucovinei, ajungem în stațiunea Gura Humorului. Principalele puncte de atracție, aici, sunt Pârtia Șoimul – iarna, Parcul Ariniș și Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

PÂRTIA ȘOIMUL GURA HUMORULUI

Pârtia Șoimul are lungimea de 1478 m , o pantă cu înclinația de 20% și o capacitate de 870 persoane / zi. De asemenea, pârtia este dotată cu 5 tunuri de zăpadă, mașină de bătătorit omătul, instalație nocturnă, precum și un telescaun cu capacitatea de a transporta aproximativ persoane / oră.

PARCUL ARINIȘ

Tot în Gura Humorului, în apropiere de Pârtia Șoimul, se află și Parcul Ariniș, dotat cu o piscină în aer liber, dar și cu un bazin olimpic acoperit, deschis pe toată perioada anului. Acesta din urmă are suprafața de 570 metri pătrați, dotat cu saună, jacuzzi și baie cu abur.
Pentru cei mai activi dintre dumneavoastră, Parcul Ariniș pune la dispoziție un patinoar, terenuri de volei, baschet și tenis de picior, toate dotate cu instalație nocturnă.
Împătimiții aventurii se pot bucura de tir cu arcul sau pot opta pentru unul dintre cele 5 trasee cu tiroliene, din Parcul de Aventuri Escalada.

MUZEUL OBICEIURILOR POPULARE DIN BUCOVINA

Inaugurat în anul 1958, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina prezintă universul satului bucovinean al sec. XIX-lea, mai exact calendarul popular împreună cu practicile specifice fiecărui moment important din an: începând cu obiceiurile specific de Sfântul Andrei, Crăciun, Anul Nou, Bobotează, continuând cu începutul anului agrar, pastoral, pomicol, sărbătorile pascale, Sânziene, etc.
O altă atracție a Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina este Galeria de Artă „George Cotos”, care conține 200 de tablouri. Această donație a fost făcută de însuși pictorul francez de origine română, George Cotos, născut în Straja Bucovinei.

MUZEUL LINGURILOR DE LEMN

Părăsind Gura Humorului, la aproximativ km ajungem în Câmpulung Moldovenesc, unde se află Muzeul Lingurilor de Lemn. Acest muzeu inedit este amplasat într-o casă cu etaj, ușor de recunoscut prin „draperiile” din linguri așezate la geamuri.
Muzeul Lingurilor de Lemn conține aproximativ 6000 de exponate, grupate, de obicei, în seturi de câte 10 și etichetate cu informații despre proveniență, tipul lemnului, meșterul, anul în care au fost executate, decorațiile folosite, etc.
Această colecție inedită de linguri a fost adunată de către profesorul Ioan Țugui între 1945 – 1978, și continuată de urmașii săi, familia Mateescu.

MUZEUL OULUI DIN VAMA

Muzeul Oului din Vama reunește peste 7000 de exponate, dintre care peste 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate cu diferite tehnici și stiluri, provenind din 82 de țări, de pe toate continentele.
În această colecție impresionantă, unică în România, există și ouă rare (ouă de emu, broască țestoasă, nandu, crocodil, flamingo) sau ouă de dimensiuni foarte mici (ouă de vrabie, porumble, rânducnică, prepeliță, potârniche, gecko).
Această colecție care stă la baza colecției Muzeului Oului din Vama aparține profesorului Letiția Orșivschi, artist de renume național și internațional.

TRANSRARĂU

Șoseaua alpină Transrarău face legătura între localitățile Pojorâta (jud. Suceava) de pe Valea Moldovei si Chiril (jud. Bistrița – Năsăud), de pe Valea Bistriței, traversând Munții Rarău – Gumalău.
Botezat și „Drumul Comorilor”, Transrarău este considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine de la noi din țară, alături de Transfăgărășan și Transalpina. Parcurgând cei 28 de km de șosea, vă puteși bucura din plin de comorile munților Rarău și Giumalău: Pietrele Doamnei, Mănăstirea Rarău, Stația Meteorologică Rarău, stâncile Adam și Eva, pârâul Izvorul Giumalău.

PIETRELE DOAMNEI

Legenda spune că în timpul celei de-a doua sale domnii, Petru Rareș, încercând să fugă din calea invaziei turcilor, și-a ascuns soția și fiinca, împreună cu averea familiei într-o peșteră în Munții Rarău. Fiind găsite de turci, domnița Elena și fiica sa au început să se roage pentru a fi salvate. În acel moment, bucăți mari de pietre s-au prăbușit acoperind peștera unde se afla averea familiei, dar blocând și atacatorii înaăuntru. Astfel, domnița Elena și fiica sa au supraviețuit atacului turcilor.
Dincolo de mit, Pietrele Doamnei sunt pe cât de reale, pe atât de spectaculoase, vârful cel mai înalt atingând altitudinea de 1651 m. În prezent, aici se află o rezervație naturală mixtă, întinsă pe o suprafață de 933 hectare – Rezervația Naturală Pietrele Doamnei – Rarău.