Ținutul nostru este unul plin de poveste, de peisaje mirifice, de bucate tradiționale absolut delicioase și de posibilități multiple de agrement. Însă, ceea ce îl face recunoscut la nivel internațional sunt mănăstirile bucovinene, fiecare cu grandoarea și cu frumusețea ei.
Astăzi, vă prezentăm unul dintre traseele pe care le puteți face cât sunteți oaspeții noștri, urmând să revenim apoi cu mai multe locuri de vizitat și cu descrierea amănunțită a tuturor obiectivelor turistice pe care le aveți de descoperit în Bucovina.
După ce ați servit un mic dejun copios în restaurantul proaspăt renovat al pensiunii noastre, vă propunem să începeți cu Mănăstirea Humor, din Gura Humorului.
Humor este o mănăstire ortodoxă, construită în anul 1530 de către marele logofăt Toader Bubuiog. Biserica mănăstirii are următoarele hramuri:
– Adormirea Maicii Domnului: 15 august;
– Sfântul Mucenic Gheorghe: 23 aprilie.
Mănăstirea Humor este formată de fapt din patru obiective turistice:
– Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” – construită în 1530
– Ruinele caselor mănăstirești – sec. XVI – XVIII
– Turnul clopotniță – sec. XIX
– Turnul lui Vasile Lupu – construit în 1641
În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Humor, împreună cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița,Probota, Suceava („Sf. Ioan cel Nou”) și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.
De la Humor, pornim spre Cacica, unde găsim singura biserică romano-catolică din circuitul nostru turistic. A fost construită în anul 1904 de către comunitatea poloneză din satul Cacica, iar din anul 2000, în urma nenumăratelor pelerinaje la această biserică, Papa Ioan Paul al ll-lea i-a acordat titlul de Basilica Minor.
Lungimea bisericii este de 36 m, iar înălțimea de 50 m. Biserica este construită din piatră şi cărămidă roşie, fiind acoperită cu eternii. Este una dintre cele mai frumoase biserici pe care le puteți vedea, nu doar în această zonă, ci peste tot în lume.
Părăsind Biserica Catolică de la Cacica, ne îndreptăm pașii spre Solca. Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Solca este o biserică ortodoxă ctitorită între anii 1612-1622 de domnitorul Ștefan Tomșa al II-lea. Această ctitorie a funcționat ca mănăstire de călugări până la 29 aprilie 1785 când a fost desființată de austrieci, iar biserica mănăstirii a devenit biserică parohială.
Mănăstirea Solca a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, fiind format din 6 obiective:
– Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” – anii 1612-1622
– Ruine de chilii – 1622
– Beciuri – 1622
– Zid de incintă – 1622
– Turnuri – 1622
– Clopotniță – 1622
Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore (cunoscută și ca Biserica Arbore, este o biserică ortodoxă construită în anul 1502 de către hatmanul Luca Arbore. Ea se remarcă prin pictura murală exterioară. Biserica Arbore are hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (sărbătorit în fiecare an pe 29 august).
Ansamblul bisericii Arbore a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, fiind format din două obiective:
– Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan” – datând din 1502;
– Turnul clopotniță – datând din 1867
Din satul Arbore mergem spre orașul Rădăuți, unde putem vizita mai multe obiective turistice din traseul nostru religios:
– Mănăstirea Bogdana – ctitorită de către voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365), întemeietorul statului feudal moldovean și având și rolul de necropolă domnească
– Catedrala ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” – monument istoric construit în perioada 1927-1961
– Biserica romano-catolică din Rădăuți – monument istoric construit în perioada 1823-1826
– Biserica greco-catolică din Rădăuți – construită în 1935 pentru credincioșii greco-catolici ucraineni
– Biserica lipovenească din Rădăuți – construită în 1900 pentru credincioșii ruși staroveri
– Templul Evreiesc din Rădăuți – monument istoric construit în 1883
La 33 de km de Rădăuți, întâlnim Mănăstirea Putna, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (M.Eminescu).
Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.
De la Putna, pornim cu pași de nerăbdare spre Mănăstirea Sucevița, inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO pe 1 august 2010. Legenda spune că la începutul secolului al XVl-lea, pe valea râului Sucevița, între dealuri, exista o mică biserică din lemn. Mai târziu, pentru răscumpărarea a cine știe căror păcate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcții. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea domnitorului Petru Șchiopul.
În prezent, incinta este un patrulater (100×104 m) de ziduri înalte (6 m) și groase (3 m) prevăzute cu contraforturi, metereze, drum de strajă, patru turnuri de colț și unul cu paraclis peste gangul intrării (stema Moldovei); se mai află încăperi ale vechii case domnești și beciuri.
De la Sucevița, mergem spre Mănăstirea Moldovița, un obiectiv turistic cu un important și glorios trecut istoric. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare ale Moldoviței s-au păstrat cel mai bine. Se află la 27 de km de Câmpulung Moldovenesc și la 72 de km de Suceava.
După Sucevița, ne întoarcem spre casă, dar nu înainte de a vizita cea mai vestită dintre toate mănăstirile, care, de altfel, se află exact lângă noi – Mănăstirea Voroneț. Renumită pentru ”albastrul de Voroneț”, mănăstirea are pereții exteriori realizați la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.
Nu-i așa că avem cele mai frumoase mănăstiri pictate din lume?